Studio Khimaira – Inka Vilén

itämaista tanssia

kuva © Maaret Vainionpää 2005

Itämainen tanssi

päivitetty 28.7.2017

Löydä tanssin ilo itämaisesta tanssista!

Itämainen tanssi on aloittelijalle armollinen laji, mutta se tarjoaa haasteita vielä vuosienkin jälkeen. Pehmeät ja terävät, mutta aina voimakkaat liikkeet opetellaan huolellisesti ja yhdistetään liikesarjoiksi ja tansseiksi.

Itämainen tanssi kohentaa ryhtiä, lisää selän liikkuvuutta, voimistaa lantionpohjaa, parantaa tasapainoa ja tehostaa erityisesti syvien tukilihasten käyttöä. Yhtäkkiä huomaat, että peilissä näkyy sulavaliikkeinen tanssijatar.

Mitä itämainen tanssi on?

Itämainen tanssi, joka tunnetaan myös nimellä vatsatanssi, on etninen tanssi, jonka juuret ovat Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Itämaisen tanssin tunnetuin tyyli on egyptiläinen tanssi, mutta itämaiseen tanssiin kuuluu myös joukko kansantansseja eri puolilta arabimaailmaa.

Inkan itämaisen tanssin tunneilla syvennytään egyptiläiseen tyyliin, mutta erityisesti edistyneiden tunneilla tutustutaan myös kansantanssien kirjoon.

Tanssin estetiikka miellyttää monia: pehmeiden ja terävien liikkeiden yhdisteleminen antaa mahdollisuuden tulkita musiikkia jo ensimmäisistä tanssitunneista asti.

Tässä kohti on syytä myös lausua varoittava sananen: tähän tanssiin voi rakastua!

Kenelle itämainen tanssi sopii?

Itämainen tanssi sopii kaikenikäisille ja kaikenkuntoisille tanssijoille.

Monet ovat löytäneet itämaisen tunneilta avun jämähtäneisiin hartioihin ja liikunnan puutteesta kivistävään selkään. Itämainen tanssi auttaa löytämään ryhtiä ylläpitävät lihakset ja voimistaa niitä pikkuhiljaa. Myös lantionpohjan lihakset pääsevät tanssitunnilla aktiiviseen käyttöön. Lisäksi itämainen tanssi kehittää tasapainoa ja koordinaatiota.

Mihin ryhmään tulisin?

Jos et ole aiemmin tanssinut itämaista tanssia tai olet pitänyt taukoa, sopiva taso löytyy perusryhmästä. Perusryhmässä käydään läpi itämaisen tanssin perustekniikkaa ja harjoitellaan liikkeiden yhdistämistä sarjoiksi ja lopulta kokonaiseksi tanssiksi. Perusryhmässä on mukava harjoitella vaikka useampia vuosia, sillä joka vuosi tehdään uusi koreografia.

Itämaisen tanssin perusteet hallitseville ja haasteellisemmista koreografioista kiinnostuneille sopii jatkava ryhmä. Jatkavassa ryhmässä harjoitellaan lisää tekniikkaa ja tehdään vaativampia koreografioita, usein välineiden kera.

Jos haluat vieläkin enemmän, tervetuloa edistyneiden ryhmään! Alhena on innokkaiden esiintyjien ryhmä, joka panostaa erityisesti näyttäviin Lähi-idän kansantansseihin.

Millaiset varusteet?

Asuksi sopii joustava, vartaloa myötäilevä liikunta-asu, esimerkiksi trikoot ja toppi.

Jaloissa voi olla oman tuntuman mukaan joko voimistelu- tai tanssitossut, tihkeäpohjaiset sukat tai jalat voivat olla paljaat. Mikäli kaipaat enemmän tukea, voit käyttää useimmilla tunneilla myös joustavapohjaisia tanssisneakereita.

Halutessasi voit kietaista lantiolle huivin, joka auttaa hahmottamaan lantion liikkeitä. Ilman lantiohuivia pärjää toki vallan mainiosti.

Pääseekö esiintymään?

Totta kai! Koreografiat, ne helpoimmatkin, rakennetaan aina esitettäviksi. Tanssijat perusryhmistä alkaen ovat tervetulleita esiintymään.

 

 

Studio Khimaira – Inka Vilén

itämaista tanssia, rumbitaa, showfuusiota ja kehonhuoltoa
ilmaisutaitoa, improvisaatiota, draamaa ja teatteria
tanssiesityksiä: soolot ja ryhmäesitykset
tilauskursseja, kuten polttarit ja työpaikkaryhmät

Inka Vilén on Seitsemän Hunnun Tanssi ry:n opettajakoulutuksesta
valmistunut itämaisen tanssin opettaja,
rumbita®- ja rumbita® fuerte -lisenssiopettaja sekä
ilmaisutaidon opettaja ja draamakasvattaja.

Yhteystiedot

puhelin

040 567 0798

sähköposti

studio (at) inkavilen.fi

verkkosivusto

studio.inkavilen.fi

Twitter

@studiokhimaira (twitter.com/studiokhimaira)

Facebook

facebook.com/studiokhimaira